21 Aralık 2014 Pazar

İnceleme: Cadı Avı

Hawthorne ailesinin yüzyıllarca süren varoluş savaşı, dünü ve bugünüyle karşınızda. 



Kitabı olayların akışına göre iki bölüme ayırıp ele almak mümkün: Salem'deki meşhur olayları da kapsayacak şekilde köklü Hawthorne ailesinin kişisel tarihi ve o günlerden bugünlere gelmeyi başaran bu ailenin modern zamanlarda yaşadıkları. Yine kitabı iki farklı şekilde ele alabilirsiniz: Üzerinde durmadan, sadece sizi heyecanlandırıp eğlenceli birkaç saat geçirmeniz için yazılmış sıradan bir tarihi/fantastik romanmış gibi olayları takip eder ya da satır aralarını da okuyarak kitaptan alacağınızı iki katına çıkartabilirsiniz. Ben, tabii ki ikinci yolu tercih etmenizi öneriyorum. Çünkü kitabın söylemek istediği, topluma/toplumdan ayrılana, dine, kişisel özgürlüğe, güce/gücü elinde tutanlara dair önemli şeyler var. Nasıl okursanız okuyun, incelikle yazılmış, gizemli, aklınıza yeni fikirler sokacak ya da var olanı bir kez daha düşündürecek bu kitabın sizi hayal kırıklığına uğratmayacağı fikrindeyim.

Öncelikle belirtmek lazım ki nesiller boyunca bir şekilde yolları kesişen ve kelimenin tam manasıyla zıt kutupları temsil eden iki grubun çatışması kurguda layıkıyla işlenmiş. Kitapta sıkıcı tek bir bölüm bile yok. Bir tarafta din adamları, püritenler, bir tarafta onların ilahını tanımayan, kendi adetleriyle yaşayan eski kandan olanlar... Taraflar asla rahat durmuyorlar.

Tarihte milyonlarca insanın sırf bir şekilde "farklı" olduğu için katledildiğini bugünün insanları çok iyi biliyorlar. Bilmek istiyorlarsa şayet. Kitabını "din adına zulme uğramış olan ve halen zulüm çeken bütün ruhlara" adayan yazar, kitabın kitleler tarafından anlaşılması adına çok önemli bulduğum notunda Salman Rushdie için çıkartılan fetvadan bahsediyor ve bir Amerikalı olarak böyle bir şeyin kendi ülkesinde asla olamayacağını düşündüğünü ifade ediyor. Sonrasında ise, "Ardından 17. yüzyılde Salem'de cadılar için kurulan mahkemeleri hatırladım," diye ekliyor. Bir zamanlar dünyanın her yerinde baş gösteren farklı olanı (din, ırk, cinsel tercih, farklılığın diğer adı oluyor) ve temelde bu nedenle tehdit olarak görüleni yok etme kampanyası, bugün gelişmemiş/otoriteler tarafından geri bırakılmış ülkelerde tüm hızıyla devam ediyor.

Kitabın çağlar boyu bir soyu takip ettiğini az önce belirtmiştim. Bu nedenle kitabı okurken, okur birçok kez kendini soy ağacı görselini incelerken bulacaktır. Özellikle kitabın ilk yarısında, hele hele aynı anda birkaç kitap daha okuyorsanız kim kimdir takip etmek zor olabiliyor. Ufak bir sorun olduğu için üzerinde durmayacağım fakat bazı okurların kitaba karşı o ilk izlenimini olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyorum. Biraz sabır lütfen.


Orijinal Adı: Witch Hunt
Yazarı: Devin O'Branagan
Anahtar Kelimeler: Toplum, Din, Tarih, Cadı
Puan: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...